Hyötypeli-ideointia Haaga-Heliassa

SeGaBu kävi pitämässä tiukan parituntisen hyötypelipajan merkeissä Haaga-Helian ammattikorkeakoulussa Helsingissä. Mukana oli niin henkilökuntaa kuin yAMK-opiskelijoitakin. Pajan aikana ehdittiin vain raapaista hyötypeli- ja pelillisyysteemaa, mutta siitä huolimatta osallistujat pääsivät heti jyvälle suunnittelemissaan hyötypeleissä.

Vai miltä kuulostaa esimerkiksi Ateneum Go -niminen peli, jossa taulut heräisivät
harrypottermaisesti eloon ja voisit museokäynnilläsi:

– pelastaa Ainon hukkumasta….

300px-Gallen_Kallela_The_Aino_Triptych

… tai istua eukkojen kanssa Ruokolahden kirkonmäellä….

Albert_Edelfelt_-_Women_outside_the_Church_at_Ruokolahti_-_Google_Art_Project

… tai taistella metsoja vastaan?

300px-Ferdinand_von_Wright_-_Taistelevat_metsot_-_1886_-_oljymaalaus_-_Ateneumin_taidemuseo

 

Entäpä Linnut&Lehdanimal-2024582_640et -peli, jossa nappaisit eli tunnistaisit eri lintulajeja aivan kuten Pokemon Go:ssa keräät Pokemoneja? Toiset lajit ovat yleisempiä ja toiset harvinaisempia. Toisia ei voi bongata Suomesta lainkaan ja joitain lajeja vastaavasti ilmenee vain pohjoisessa ilmastossa. Lisämausteena voisit itse imitoida jotain lajia, ja jos onnistut siinä hyvin, saat lisäpisteitä muilta pelaajilta.

earth-1013746_640(1)

Matkailuun liittyvä TRAVEL BUCKET-LIST -pelissä keräisit maalistaa, joissa alikategorioina pääkaupungit, monumentit, rannat, parhaat ajoreitit… Peli sisältäisi myös minipelejä, jotka liittyvät ko. maahan. Ja tämä tietysti kilpailuna kavereiden kanssa, unohtamatta some-liityntää.

 

Ps. Peli-ideoiden julkistamiseen on lupa kysytty ja saatu. 🙂

Pajan aikana mietittiin myös sitä, että onko termi hyötypeli kovinkaan hyvä, kuvaava tai houkutteleva nimitys. Varsin hyvä ei liene englanninkielinenkään termi serious games, mutta onneksi suomeksi ei sentään puhuta enää vakavista peleistä. Ehkä termiä hyötypeli voi käyttää työnimenä, mutta esimerkiksi kun lapsia pyydetään, että:”Alapas pelata nyt tätä hyötypeliä!”, voi termi olla luotaantyöntävä ja vastustusta herättävä. Vai mitä mieltä olet?

Hyvä peli on sellainen, että se itsessään koukuttaa ja kasvattaa pelaajan sisäistä motivaatiota pelaamaan. Kun siihen liittyy se jokin hyöty, niin tällöin pelillä voidaan saavuttaa merkittäviäkin tuloksia verratuna esimerkiksi siihen, että jokin asia tulisi oppia kirjoista lukemalla tai yksinkertaista jumppaa pakertamalla tai vaikkapa matkailun edistämiseen perinteisen matkaopaskirjan avulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s